La vie en Rose

Bezglutenowe biszkopty z bitą śmietaną z mleka kokosowego 

Upały nie sprzyjają cukiernikom i po mimo tego, że do cukiernika mi daleko, rozumiem ich zdenerwowanie kiedy muszą zrobić tort z bitą śmietaną w czasie upału przy zepsutej klimatyzacji. Rzecz raczej niemożliwa i wymagająca zawrotnej szybkości… Założyłam sobie, że przynajmniej raz w tygodniu będę wrzucać tutaj przepis na coś nowego. A żeby nie było, że jestem gołosłowna tym razem przypadło na słodkość bez glutenu i laktozy. Cały czas staram się korzystać z sezonu na truskawki, ale obiecuję że jeszcze tylko zrobię z nich dżemy, jedno ciasto, no może dwa, i dam spokój. A teraz poniżej przedstawiam przepis na bezglutenowe biszkopty z bitą śmietaną z mleka kokosowego z dodatkiem truskawek. Ale, nie martw się, każde owoce sprawdzą się w ich roli! 

Biszkopt przygotowuje się bardzo łatwo, wychodzi puszysty, miękki i co najważniejsze wilgotny.  Sprawdzi się idealnie w towarzystwie jakichkolwiek owoców sezonowych…

Składniki:

biszkopt:

3 jajka kl.M 

225g drobnego cukru

130 ml mleka roślinnego

130 ml oleju roślinnego 

Łyżeczka proszku do pieczenia

225g mąki bezglutenowej (ja użyłam mieszanki do wypieków) 

 

Bita śmietana: 

1 mleko kokosowe w puszce (najlepsze będzie powyżej 80% masy kokosowej) ważne żeby było dobrze schłodzone 

3 cm laski wanilii

Cukier drobny, wedle uznania

200g truskawek 

 

Przygotowanie 

Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Ucieramy jaja z cukrem, aż do otrzymania kremu. Dodajemy olej, mleko roślinne, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam blaszkę w rozmiarze 24×34 cm. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 30-35 minut. Żeby sprawdzić czy ciasto jest już gotowe możemy wbić w środek nóż, który po wyjęciu powinien być czysty, bez śladów ciasta. Wyciągamy z piekarnika i dajemy mu ostygnąć. Ja zwykle piekę go dzień przed podaniem i zaraz po ostygnięciu owijam folią spożywczą, żeby nie wysechł. Na drugi dzień smakuje o wiele lepiej. 

Schłodzone mleko kokosowe umieszczamy w misie miksera, tylko tę stałą część mleka. Ubijamy od najmniejszych obrotów stopniowo zwiększając do największych, po chwili dodajemy cukier, wedle uznania, oraz ziarna z laski wanilii. Ubijamy do uzyskania sztywnej masy. Po czym wkładamy do lodówki.

Biszkopt wyciągamy z folii, wykrawaczem do ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i rozkładamy na nich umyte i pokrojone na plastry truskawki. Każdy biszkopcik dekorujemy bitą śmietaną za pomocą rękawa cukierniczego. Ten element jest dość czasochłonny, zamiast wykrawania biszkopcików, można również wyłożyć truskawki na cały biszkopt, przyozdobić bitą śmietaną i na koniec pokroić na kwadraty.  Górę przyozdabiamy pozostałymi truskawkami, ja również obsypałam je proszkiem z liofilizowanych truskawek.

 

Jeśli lubisz zdrowe słodkości, to koniecznie zajrzyj tutaj:

Crumble jabłkowe bez dodatku cukru

Dietetyczne pączki z nadzieniem malinowym i daktylami.

Dodaj komentarz
*
*
*

INSTAGRAM

Follow @olgapekala