La vie en Rose

Tarta truskawkowa z białą czekoladą.

 

Sezon na truskawki rozkręcił się na dobre, nic w tym dziwnego, są niskokaloryczne i mają dużą zawartość witaminy C. W 100g znajduje się tylko 32 kcal, więc można je jeść bezkarnie. Truskawki są jednymi z moich ulubionych owoców sezonowych. Dlatego też przedstawiam Wam, nie pierwszy i napewno nie ostatni przepis na ciasto z ich udziałem. Tarta truskawkowa z białą czekoladą.

Kruchy spód z kremem na bazie bitej śmietany i galaretki oblany białą czekoladą. Niebo w gębie!

 



Składniki:

spód:

170g mąki pszennej

45g cukru pudru

szczypta soli

100g zimnego masła pokrojonego w kostkę

1 małe żółtko

10ml wody

 

krem:

500 ml schłodzonej śmietanki kremówki

1 galaretka truskawkowa

50g cukru drobnego

500g truskawek do dekoracji

1 tabliczka białej czekolady do polania

 

odrobina masła do natłuszczenia formy

papier do pieczenia

surowy ryż lub kuleczki ceramiczne

Spód

Spód do tarty możemy przygotować dzień wcześniej. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy do ich połączenia się, ciasto na będzie odrobinę lepkie. Następnie kładziemy je na folię spożywczą uprzednio posypaną mąką. Ciasto spłaszczamy formując z niego gruby placek. Owijamy dookoła szczelnie folią i wkładamy do lodówki, na minimum godzinę. Po schłodzeniu ciasta, rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką na rozmiar odpowiadający naszej blaszce do tarty. Rozwałkowane ciasto wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Przykrywamy je papierem do pieczenia i wysypujemy na niego ryż, tak żeby papier pod ciężarem ryżu przykrywał całe ciasto. Pieczemy w 180° przez 20 minut, po tym czasie ściągamy papier z ryżem i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, do czasu aż spód będzie suchy i lekko złocisty.  Odstawiamy do wystygnięcia.

Krem

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 70 ml wrzątku, tutaj musimy zwrócić uwagę aby galaretka dobrze się rozpuściła. Kiedy już do tego dojdzie, odstawiamy ją na dłuższą chwilę do ostygnięcia, co ważne, nie możemy pozwolić jej stężeć. Cały czas musimy kontrolować jej stan. Jak tylko jej temperatura spadnie do pokojowej, bierzemy się za ubijanie śmietanki. Schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach, po chwili dodajemy cukier. Do galaretki dodajemy 2 łyżki ubitej śmietanki, całość mieszamy.  Kiedy galaretka połączy się ze śmietanką, dodajemy ją do pozostałej części bitej śmietany, Delikatnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego kremu.

Dekoracja

Krem wykładamy za pomocą rękawa cukierniczego na ostygnięty spód i dekorujemy pokrojonymi wzdłuż truskawkami. Przed podaniem polewamy roztopioną w kapieli wodnej białą czekoladą.

 

Tarta truskawkowa z białą czekoladą.

Dodaj komentarz
*
*
*

INSTAGRAM

Follow @olgapekala