La vie en Rose

Tort krówkowy z mascarpone na biszkopcie orzechowym

Z trzech tortów urodzinowych został zjedzony najszybciej. I nawet mnie to nie dziwi, bo jego smak przeszedł moje oczekiwania. Po mimo dużej ilości karmelu nie był za słodki, a orzechy w biszkopcie sprawiły, że był bardzo sycący. Jeden nieduży kawałek wystarczył w zupełności żeby się nasycić. Jeżeli jesteś fanką karmelu koniecznie musisz wypróbować ten przepis na tort krówkowy z mascarpone na biszkopcie orzechowym.

Składniki 

Biszkopt:

340g mąki pszennej

150g zmielonych orzechów włoskich

250g cukru drobnego

6 jaj

200ml oleju roślinnego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200ml eierkoniaku

 

Krem:

500g mascarpone

400ml śmietanki 36% schłodzonej

Cukier drobny, wedle uznania

Karmel

Ja zawsze robię własny, poniżej przedstawiam przepis

 

Tort krówkowy z mascarpone na biszkopcie orzechowym

Biszkopt

Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Jajka i cukier mieszamy mikserem, do uzyskania kremowej konsystencji następnie dodajemy olej i eierkoniak. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy jeszcze przez chwilę do uzyskania kremowej konsystencji i całkowitego połączenia składników. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na dwie okrągłe blaszki o średnicy 24 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię biszkoptów.  Pieczemy 35-40 minut. Zaraz po upieczeniu wyciągamy biszkopty z piekarnika i dajemy im lekko przestygnąć przez kilka minut. Po czym wyjmujemy je z blaszek i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia. 

Karmel

Karmel najlepiej przygotować dzień wcześniej, pozwoli nam to zaoszczędzić czasu na czekanie aż ostygnie. Przygotowujemy go tak jak w przepisie tutaj tylko w tym przypadku, pomijamy dodawanie orzeszków ziemnych oraz soli.

Krem

Kiedy już biszkopt ostygł, przystępujemy do przyrządzania kremu. Mikserem ubijamy bitą śmietanę, po chwili dodając odrobinę cukru, ale nie za dużo, ponieważ sam karmel doda nam dużo słodyczy do kremu. Kiedy śmietana będzie już sztywna, dodajemy do niej mascarpone. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym dodajemy połowę otrzymanego karmelu. W tym przypadku najlepiej też dodawać go na wyczucie, po trochu i co chwilę próbować, żeby nie dopuścić do przesłodzenia kremu karmelem. Część pozostałego karmelu rozsmarowujemy na jednym z biszkoptów, a resztę zostawiamy do dekoracji, następnie wykładamy na niego 1/3 otrzymanego kremu. Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy pozostałą częścią kremu, na górze oraz po bokach. 

 

Tort krówkowy z mascarpone na biszkopcie orzechowym

 

Do dekoracji najlepiej sprawdzi się jednorazowy rękaw cukierniczy bądź strunowa torebka foliowa z ikei. W środku umieszczamy karmel, a z jednego z dwóch rogów przy dnie odcinamy kawałeczek foli. Ja zaczynałam od możliwie najmniejszego, ewentualnie docinając większy otwór. Zawsze lepiej dociąć niż od razu wyciąć za dużą dziurkę. Dekorujemy tort dookoła zaciekami karmelu, lekko wyciskając go z woreczka. 

Tak przygotowany tort najlepiej chłodzić minimum przez noc. W tym czasie zdąży się on „przegryźć” smakiem. 

 

Dodaj komentarz
*
*
*

INSTAGRAM

Follow @olgapekala