La vie en Rose

Tort z truskawkami, mascarpone i wodą różaną.

Większość letnich tortów urodzinowych jest oparte na truskawkach. No tak, to przecież nasze najlepsze sezonowe owoce. Dlatego też najczęściej występują jako goście honorowi w tortach, tartach, babeczkach, plackach drożdżowych  i innych przesłodkich wypiekach. Ja tort z truskawkami przygotowywałam na swoje kolejne 18-naste urodziny, ale… nie musisz mieć konkretnej okazji, żeby przygotować taki sam…  

On odnajdzie się nawet jako deser po niedzielnym obiedzie.

 

Tort z truskawkami, mascarpone i wodą różaną

Tort z truskawkami, mascarpone i wodą różaną

Tort z truskawkami, mascarpone i wodą różaną

Składniki:

Biszkopt

300g miękkiego masła 

300g mąki 

300g cukru trzcinowego dry demerara

6 roztrzepanych jajek klasy M

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Krem:

500ml śmietanki 36% schłodzonej 

750g mascarpone 

Cukier biały do smaku 

1 kg truskawek umytych i odszypułkowanych. 

 

Poncz:

100 ml wody przegotowanej bądź przefiltrowanej 

Łyżka cukru 

3 łyżki wody różanej 

 

Tort z truskawkami, mascarpone i wodą różaną

Biszkopt

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C z termoobiegiem. Masło wrzucamy do miski razem z cukrem i ucieramy na jednolitą, kremową konsystencję. Następnie stopniowo dodajemy jajka, po jednym w kilkunasto sekundowych odstępach. Kiedy masa na biszkopt będzie jednolita przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Mieszamy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą, po czym otrzymaną masę przekładamy na dwie okrągłe blaszki o średnicy 24 cm wyłożone papierem do pieczenia. Masę najlepiej podzielić na dwie równe części za pomocą wagi kuchennej. Na koniec wygładzamy wierzch masy łopatką, bądź łyżką. Wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut. Przed wyciągnięciem biszkoptów z piekarnika zawsze sprawdzam czy są już gotowe w środku. W takim przypadku na samym środku wbijam nóż, jeśli nie zostają na nim żadne pozostałości ciasta, to znaczy, że biszkopt jest już gotowy. Najważniejsze żeby w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, zapobiegnie to opadaniu  biszkoptu. Zaraz po upieczeniu wyciągamy biszkopty z piekarnika i odstawiamy na ok 10-15 minut do przestygnięcia. Następnie za pomocą nożyka oddzielamy boki biszkoptu od ścianek form. Wykładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia. 

Krem

Przystępujemy do przygotowywania kremu. Śmietankę ubijamy na sztywno, w między czasie dodajemy odrobinę cukru do smaku, wedle uznania, ja dałam trzy czubate łyżki. Do śmietany dodajemy mascarpone i mieszamy do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji. Krem dzielimy na 3 części. Jedna będzie nam potrzebna do pokrywania tortu z wierzchu, zaś dwie trzecie do przekładania blatów.  

Tort z truskawkami, mascarpone i wodą różaną

Składanie

W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na poncz. Biszkopty kroimy w poprzek, będziemy potrzebować 4 blaty biszkoptowe. Po czym spryskujemy ponczem jeden z blatów biszkoptu i układamy na nim truskawki pokrojone wzdłuż na plasterki. Moje były o grubości ok. 0,5 cm. Przekładamy kremem i następnie znów truskawkami, przykrywamy kolejnym blatem. Tak samo robimy w przypadku pozostałych biszkoptów, schematem poncz-truskawki-krem-truskawki. Tort przykrywamy ostatnim czwartym blatem, który spryskujemy pozostałym ponczem. Następnie cały tort przykrywamy kremem, wygładzamy wierzch oraz boki szpatułką cukierniczą. Jeżeli takowej nie mamy możemy spróbować zewnętrzną częścią noża do krojenia chleba, ale w tym przypadku musimy zachować szczególną ostrożność, żeby się nie skaleczyć. 

Tort z truskawkami, mascarpone i wodą różaną

Tort z truskawkami, mascarpone i wodą różaną

 

Tort wkładamy do lodówki na ok 8 godzin. To czas, w którym biszkopt i krem zdążą się przegryźć smakiem truskawek. 

Na koniec dekorujemy. Ja użyłam truskawek, róży, proszku z liofilizowanych truskawek oraz bezików, które zostały mi sprzed kilku dni. 

 

A może zainteresuje Cię któryś z poniższych przepisów:

Tarta truskawkowa z bitą śmietaną

Bezglutenowe biszkopty z bitą śmietaną z mleka kokosowego.

Dodaj komentarz
*
*
*

INSTAGRAM

Follow @olgapekala